MASUMİYET PARMAKLIKLAR ARDINDA

2 Haziran 2014 Pazartesi

0-18 yaş arası çocukları suça iten en önemli iki etken: aile ve sosyal medya

Haber& Fotoğraf : Özlem KURT

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 6/b maddesine göre, “henüz 18 yaşını doldurmamış kişi" çocuktur. Çocuk bir başka şekilde bir yetişkinden beklenen olgunluğu gösteremeyen, aklının bir şeye ermediği, yeterince olgunlaşamamış kimse olarak tabir edilir. 
Küçük yaşlarda çocuğun içinde bulunduğu aile, çevrenin etkisi ve çocuğa sağlanan nitelikli eğitim-öğretim çocuğun bilgi ve becerilerini, ileride ki yaşamının kalitesini belirler. Çocukların kendini tanıması, bilgi ve becerilerinin farkına varması, hayatı boyunca aktif olması, özgüven sahibi olması çevresinden gördüğü ilgiden, aldığı eğitimden kaynaklanır.

Çocuğa bakmakla yükümlü kişinin çocuğun gelişimiyle alakalı ihtiyaçları karşılamaması ihmaldir. İhmal çeşitleri ise fiziksel, duygusal ve eğitimsel ihmal olarak üçe ayrılır. Fiziksel ihmal; çocuğun tıbbi gereksinimlerinin karşılanmaması, çocuğa bakacak yetişkin kimseler olmadan çocuğun uzun süre yalnız bırakılması, çocuğun geç saatlere kadar nerede ve kiminle olduğunun umursanmaması: duygusal ihmal; ilgi ve şefkat göstermemek, çocuğun aile için kötü muameleye ve şiddete tanık olması, alkol ve içki kullanmasına izin verilmesi: eğitimsel ihmal ise çocuğun okula gönderilmemesi,18 yaşını doldurmadan çalışmaya zorlanması, okula devamlılığının sağlanmaması şeklinde açıklanır.

İhmalsizlik çocuk üzerinde yalnızlık ve korunmasızlık hissi, iletişimde başarısızlık, davranış problemleri oluşturur. Ebeveynlerin ihmalsizliği çocukları suça sürükleyen en büyük nedendir. Verilere baktığımızda ise çocuklarına karşı ilgisiz, sevgi ve şefkatten yoksun ya da onları açık bir şekilde reddeden 42 annenin %33,3’ü, 68 babanın %30,9’unun çocukları suça itilirken, ilgili, normal bir ailede ise 339 annenin %17,4’ü, 286 babanın %16,1’inin çocuklarının suça itildiği ortaya çıkmıştır.

Suça yönlendirilen çocuklara Kayseri bazında baktığımız zaman şu an savcılıkta 363 yaralama dosyası, 195 hırsızlık dosyası, 43 uyuşturucu madde kullanma dosyası, 17 cinsel taciz dosyası, 60 tehdit dosyası,  73 hakaret dosyası, 6136 sayılı yasaya muhalefet 34 toplamda 866 dosya bulunmaktadır.

Bireysel ve çevresel nedenler çocukları suç işlemeye yönlendiriyor



Melikşah Üniversitesi, Psikoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Osman Amil, ‘çocukları suça iten nedenleri 2 kategoride inceliyoruz, bunların ilki bireysel ikincisi ise çevresel nedenlerdir’ dedi.

 Bireysel nedenleri kişinin kendisinden kaynaklanan nedenler – bir zekâ problemi veyahut bir hastalığa yatkın olarak doğmak – olarak açıklarken, çevresel nedenlerin aile, arkadaş ortamı, çocuğun büyüdüğü çevre, okul, iş çevresi, internet gibi dış nedenlerden kaynaklandığını belirtti. Amil, dış nedenlerin çocuğun suça sürüklenmesinde daha büyük role sahip olduğunu ancak son yıllarda ise incelenmesi gereken en önemli iki etkenin sosyal medya ve aile olduğunu kaydetti.

 Konuşmasına ‘ Özellikle geçimsizlik, uyuşmazlık, anlaşmazlık, aldatma, alkol ve madde tüketimi gibi sebeplerle parçalanan ailelerin çocukları, anne baba kendi problemleriyle uğraşırken çocukları sevgi ve ilgiden mahrum kalmakta ve anne-baba arasında tercih yapma zorunluluğunda bırakılmaktadır’ diyerek devam etti. 

Osman Amil: ‘ İlgi, sevgi eksikliği yaşayan ve anne-baba etkisini üzerinde hissetmeyen çocuk, dışarı çıktığında ebeveynleri yerine arkadaşlarına bağlanmakta, onlara hayır diyememekte ve potansiyel suçlu durumuna düşmekte ’ dedi. Yapılan birçok araştırmanın, suça itilen çocukların yüzde 50’den fazlasının parçalanmış ailelerden geldiğini ortaya koyduğunu belirten Amil, son zamanlarda çocukları suça iten diğer büyük etkeninde sosyal medya olduğunu dile getirdi.

0 yorum:

Yorum Gönder