‘Basın özgür değilse demokrasi özürlü ve yaralıdır, tedavi etmek gerekir’

10 Ocak 2015 Cumartesi

TRT’den yerel basına, işsizlikten savaş muhabirliğine birçok konuda Engin Başçı ile konuşma fırsatı buldum. TRT’nin tecrübeli isimlerinden birisi olan Başçı, medya sektörünün sıkıntılarından bahsetti

TRT’nin (Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu) en eski muhabirlerinden olan Engin Başçı, Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu mezunu. Özel sektörde gazeteci olarak çalıştı, daha sonra arkadaşlarıyla birlikte açtıkları bir dergide editörlük yaptı ve bir gün TRT’nin sınavına girerek, muhabirliğe hak kazandı. Neden TRT’yi seçtiği konusunda ise şöyle bir açıklama yapıyor: "TRT’nin iş güvencesi var, iş güvenceside işi daha özgür yapmanı sağlıyor. Ama tabii kurulduğundan beri bir sansür var."

Engin BAŞÇI

‘Yaşadığı şehre ilgi göstermeyenler, ülkenin sorunlarıyla ilgilenmeyenler bu işi yapmasınlar’

Kendini hemen her alanda yetiştirdiğini söyleyen Başçı, ekonomi muhabirliğine bir türlü ısınamadığını da itiraf ediyor
ve ekliyor "Kent ve çevre muhabirliğine özel ilgim var. Çünkü kent yaşayan bir organizma, insanın yaşadığı çevrenin, hayatın içinde olması gerekiyor. Yaşadığı şehre ilgi göstermeyenler, ülkenin sorunlarıyla ilgilenmeyenler bu işi yapmasınlar."
Bir zamanlar savaş muhabirliği yapan Engin Başçı, bu alana yönelmek isteyen genç muhabirlere tavsiyelerde bulunurken:
"Savaşta önce kendini koruyacaksın, önemli genel kurallara dikkat edeceksin. Muhabir tarafsız olmalı, yan tutmamalıdır." dedi.

‘Kamu hizmeti yayıncılığı yapan kurumların, iletişim fakültelerine kontenjan ayırmaları gerektiğine inanıyorum’

Başçı, iletişim fakültesi mezunlarının genel itibariyle işsiz kalması hakkında ‘Çok fazla okul var istihdam yaratılmıyor. Milli eğitiminde sistemini düzenlemesi lazım, özellikle mesleki eğitimin güçlendirilmesi gerekiyor’ diyerek tepkisini dile getirdi. Ayrıca "Personel alınırken özellikle TRT gibi kamu hizmeti yayıncılığı yapan kurumların, iletişim fakültelerine kontenjan ayırmaları gerektiğine inanıyorum. Bu yasal zorunluluk haline de getirilebilir." diyerek bir çözüm önerisinde bulundu.

İletişim mezunlarının artık çalışabileceği alanların fazla olduğunu da belirten Başçı, mezunların internet gazeteciliği yaparak kendi işlerinin patronu olabileceğini söyledi. Yerel basının güçlenmesi gerektiğine inanan tecrübeli muhabir; "Demokrasi güçlenecekse önce yerel demokrasiyi güçlendireceğiz. Basın özgür değilse demokrasi özürlü ve yaralıdır. Tedavi etmek gerekir." dedi.

Engin Başçı gazetelerin geleceği hakkında ne düşündüğünü sorduğumda ise şöyle cevapladı; "Teknoloji gelişti, insanlık badireler atlattı. Kitap varlığını sürdürüyor, gazete eski tirajlara ulaşamasa da varlığını devam ettirecek. Yazılı basında yeni teknikler geliştirilecek, yeni biçimlere bürünecek."

Başçı son olarak, gazetecilik okumak isteyen öğrencilere; " Mesleki teknik geliştirsinler, yabancı dil öğrensinler ve kendilerini hemen her konuda geliştirsinler." dedi. En önemli şeyin, her şeye eleştirel gözle bakmak olduğunun altını çizen Başçı, olayları sorguladıktan sonra, onlara inanmanın doğru olduğunu belirtti.

0 yorum:

Yorum Gönder