Otizm dünyanın sonu değil!

19 Ocak 2015 Pazartesi

Ağır derece de otizmli bir çocuk ve ne yapacağını bilemeyen, çaresiz bir anne… İşinin ehli olan ünlü- ünsüz birçok psikiyatr doktoruna gidiliyor ancak çözüm odaklı bir sonuç maalesef bulunamıyor…  Tam her şeyin bittiği düşünülen yerde, aslında hayat yeni başlıyor
Ege Deniz, otizmin bir engel olmadığını bizlere kanıtlıyor

Ege Deniz- Bahar Deniz
Daha 20 aylık bir bebekken yüzde 80 otizm teşhisi konuldu minik Ege’ye. Doktorları, anne Bahar Deniz’e günde 8 saat eğitim alırsa bir ilerleme kaydedebileceklerini söyledi.  Haftada 40 saat olmak üzere Ege’nin eğitimlerine başladığını anlattı Bahar Deniz ve ekledi: ‘ Her şeyin düzeleceğini umut ettik’ . Oysa umut ettiklerinin tam tersini yaşamaya başladı aile.
Ege’nin eğitim masraflarını karşılayabilmek adına Çeşme’de iki yazlık, bir ev ve bir fabrikadaki hisselerini sattıklarını belirten Deniz, eğitimlerin ise hiçbir işe yaramadığını dile getirdi.  

‘Ya onu hastaneye kapatacaktık ya da hayatın içinde tutmaya çalışacaktık’

‘ Ege 11 yaşındayken saçlarını yoluyordu, evde 7 kişi zapt edemiyorduk çok hareketli ve saldırgandı’ diyerek sözlerine devam eden Bahar Deniz doktorların son çare olarak Egeyi hastanenin psikiyatri bölümüne yatırmak istediklerini belirtti. Deniz o anki duygularını şöyle aktardı;
‘ Çok düşündüm, çok ağladım hastanenin bahçesinde. Ya onu hastaneye kapatacaktık ilaçlarla uyutulacaktı ya da hayatın içinde tutmaya çalışacaktık. Ben, kızımı hayatın içinde tutmayı seçtim.’

‘Otizmde takıntıdan vazgeçemiyorsak, takıntıyı anlamlı hale getirelim belki arkasından başarı gelir!’


Ege’yi, kendine zarar vermesini engellemek ve enerjisini boşaltmasını sağlamak amacıyla spora yönlendirdiğini belirten Bahar Deniz ekliyor ‘Otizmde takıntıdan vazgeçemiyorsak, takıntıyı anlamlı hale getirelim belki arkasından başarı gelir’.

Nitekim öyle de oluyor. Ege masa tenisi oynuyor, yüzüyor, koşuyor. Spora başlamasıyla birlikte davranışlarında ve algısında muhteşem derecede gelişmeler yaşanıyor. Şu an milli sporcumuz olan Ege 2 yıl önce normal öğrencilerle birlikte spor lisesi sınavlarına giriyor ve 60 kişi arasından 15. olarak okumaya hak kazanıyor.


Biatlon’da iki kulvarda normallerle yarışan Ege, 200metre serbest stil yüzmede üçüncü, 3000metre koşuda birinci, yarışta Türkiye ikincisi oluyor. 2012 Çek Cumhuriyeti Avrupa Şampiyonası’nda bir altın, bir gümüş madalya alan Ege önündeki yarışlara odaklanmış durumda.
Ege Deniz şu an ki hedefini şöyle anlatıyor: ‘ Olimpiyata gidicem, şampiyon olucam, madalya alıcam, kupa alıcam, fondue yicem!’

Katıldıkları yarışmalarda masrafları kendilerinin karşıladıklarını belirten Bahar Deniz, federasyondan katkı beklediklerini söyleyerek, Ege’ye sponsor olmak isteyenlere de açık olduklarını belirtti.

Otizmle baş edilebileceğini, doğru eğitim verilirse saklı kalmış cevherlerin ortaya çıkabileceğini görmüş oluyoruz Ege ile birlikte. Bizlere başarılarının devamını dilemek düşüyor, ona da yarışmak!

0 yorum:

Yorum Gönder